הכל על תהליך בניית בור חלחול

הפעם נסביר כיצד בונים ומתקינים בור חלחול או מספר בורות, שיאפשרו לנו להשיג שליטה טובה יותר על מי גשם שמצטברים על הקרקע, על מנת שלא יגרמו להצפות.

חורף 2019-2020 הוכיח לכולנו עד כמה חשוב לדאוג לפתרון שיאפשר תיעול של מי הגשמים אל מאגר מי התהום, בשביל למנוע הצפות ופגיעה במבנים, פרטיים וציבוריים-עירוניים גם יחד.

וככה עושים את זה בדרך הנכונה.

תכנון נכון ומקצועי של בור החלחול

על מנת לתכנן נכונה ולקבוע את המיקום, הקוטר, העומק וכמות בורות החלחול הנחוצים במגרש או בסביבתו של מבנה, יש צורך בתכנון מקצועי על ידי הידרולוג/מהנדס מוסמך.

הידרולוג/מהנדס ייקח בחשבון את כמויות המשקעים באזור, סוג הקרקע, שטח החלחול במגרש ואת עומקה של השכבה המחלחלת – ויתחשב בהם במסגרת תכנון בורות חלחול תקניים.

בנוסף, מומלץ להתייעץ גם עם יועץ פיתוח, על מנת לתכנן נכונה מבחינת תוואי השטח והגינה את מיקומו האופטימלי של בור החלחול.

במקרים בהם קיימים בורות חלחול ונוצרה פגיעה בתוואי הנוף – ניתן להסתיר אותם באופן שלא ימנע גישה למי הגשמים, בין היתר באמצעות התקנת דק, הנחת מחצלת, חיפוי הבור בשבבי עץ או בעזרת עציץ 'צף' שאינו חוסם את פתח הניקוז.

זכרו – תכנון לקוי או בלתי מקצועי של בורות חלחול עלול לגרום לסכנת הצפות ולפגיעות בצנרת ובתשתיות המבנה, ולכן חובה להקפיד על עבודה מסודרת ומקצועית כבר בשלבים המקדימים לקידוח ולהתקנה.

קביעת מידותיו של בור החלחול

את קוטרו ומידותיו המדויקים של כל בור חלחול יש לקבוע לפי כושר קליטת המים הצפוי.

זאת, על פי הנוסחה Q=A×U עליה כבר דיברנו במדריך לחישוב בור חלחול.

ראוי לציין שגם את מיקומו של בור החלחול יש לקבוע על פי שיקולים מקצועיים, כאשר חשוב להקפיד על קרבה מספקת למבנה למניעת הצפה – ועל מרחק מספק (שאינו פחות משלושה מטרים), אשר ימנע פגיעה ביסודות המבנה.

כמו כן, קיימת חשיבות לשמירה על מרחק נכון בין בור חלחול אחד לשני, כדי לוודא שכל בור יפעל על שכבה מחלחלת משל עצמו.

גם בכל הנוגע לתכנון מספר הבורות הנחוץ במגרש, חשוב להסתמך על תכנון מקצועי בהתאם לכמות המשקעים הממוצעת והצפויה באזור.

לפיכך, חובה להתייעץ עם הידרולוג או מהנדס אינסטלציה מומחה, ולהסתמך על דו"ח מיועץ קרקע לטובת תכנון אופטימלי ואפקטיבי של בורות החלחול.

להתייעצות וסיוע בחישוב ותכנון של בורות חלחול צרו קשר בדרך המועדפת עליכם ☇☇☇

ביצוע בדיקות קרקע לפני הקידוח

כחלק מתהליך התכנון להתקנת בור חלחול יעיל ותקני, חובה לבצע בדיקות קרקע בליווי מקצועי של יועץ קרקע מוסמך, המקדימות לשלב הקידוח בפועל ולוודא שקיימת שכבה חולית.

בעקבות הבדיקות, המתבצעות באמצעים מתקדמים שכוללים בין היתר ציוד כבד ומקדחים משוכללים, ניתן לקבוע מהו סוג הקרקע, מה מידת צפיפות הגרגרים ועד כמה האדמה מחלחלת בעומקים שונים.

בדיקות אלו כרוכות בקידוחי ניסיון שמגיעים גם לשכבות העמוקות ביותר של הקרקע, לצורך נטילת דגימות בכל שכבת אדמה, אותן בודקים במעבדה מקצועית, על מנת לקבל תוצאות מדויקות.

על בסיס התוצאות שיתקבלו, ייקבעו פרמטרים רבים בתכנון בור החלחול, לרבות עומק הקידוח הנדרש, כמותם ומידותיהם של בורות החלחול הנחוצים לטיפול אפקטיבי במי הגשמים ולספיקה מקסימלית.

שלבי הקידוח וההתקנה

קידוח בור החלחול יתבצע תוך שימוש במקדח כלונסאות מקצועי, יש לקדוח עד להגעה לשכבה חולית מחלחלת, ובהתאם לעומק ולמידות שנקבעו בשלבי התכנון המקדים.

לאחר הקידוח, יוחדר צינור שרשורי HDPE מחורר, שתפקידו לנתב את המים לשכבה החולית באופן בטיחותי, ולשמור על הבור מפני קריסה.

צינור שרשורי זה עטוף בבד גאוטכני, המשמש לסינון אדמה, ומונע חדירת חלקיקי קרקע פנימה.

מילוי וכיסוי בור החלחול

לאחר החדרת הצינור יותקנו מוטות אבטחה בצורת סולמית (#) בחלקו העליון של הבור, על מנת למנוע נפילה של גוף זר ולצרכים בטיחותיים.

בנוסף, יותקן מכסה רשת שמהווה מנגנון בטיחותי נוסף, על מנת למנוע סחף של פסולת לתוך הבור, ומאפשר ניקוז מים באופן חופשי לתוך הצינור.

בחלק מהמקרים, על פי דרישות התכנון ההנדסי, תותקן גם משאבה שתגבה את פעילות הניקוז במקרה של הצפה או אי ספיקה זמנית בבור החלחול.

במבנים תת קרקעיים כמו מרתפים, חניונים ומקלטים, יבוצעו קידוחים ויותקן צינור שרשורי בהיקפה של תחתית המבנה, במטרה לנתב את מי הגשמים לבור החלחול הסמוך.

לסיכום, קידוח והתקנת בורות חלחול תקינים ובטיחותיים, שמונעים הצפות, נזקי שיטפונות ומפגעים תברואתיים – חובה לבצע על בסיס תכנון ובדיקות מקצועיים ויסודיים.

*המידע במאמר זה מיועד להעשרה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.