בדיקות קרקע: מה חשוב לדעת ולמה זה חשוב?
הרבה לפני שהדחפורים עולים על מגרש הבנייה והפועלים מתחילים לעבוד – חובה לערוך בדיקת קרקע.
מדובר בשלב הכרחי לפני תחילת הבנייה, שנועד לבדוק את שכבות הקרקע השונות באתר הבנייה – ואת צפיפות הקרקע שאיתה אנו עובדים.
תוצאות הבדיקה ישפיעו בצורה מהותית על עבודת הבנייה – מתכנון היסודות, דרך בחירת חומרי הגלם – ועד למיקום ותכנון בורות החלחול.
בדיקת הקרקע, המכונה גם דו"ח קרקע, מתחלקת לשני חלקים חשובים:
- האחד הוא לקיחת דגימות קרקע מחלקים שונים בחלקה שעליה אנחנו מתכננים לבנות. אותם חלקים נשלחים לאנשי המקצוע המתאימים – במטרה לאבחן בצורה נכונה זיהומים הנמצאים בקרקע ולזהות את החומרים השונים מתחת לפני האדמה.
- המרכיב השני של הבדיקה הוא ביצוע קידוחי ניסיון. כאן המטרה היא לא לחפש זיהומים – אלא לזהות את סוג הקרקע שעליה אנחנו בונים. מעבר לזיהוי סוג הקרקע, קידוחי הניסיון מסייעים לנו למפות גם את השכבות השונות בקרקע – ובעיקר את שכבת הקרקע הקשה ואת השכבה החולית של חול הים. שתי שכבות אלו מהותיות למיקום יסודות הבניין (שעליהם לעמוד על שכבת הקרקע הקשה) ולמיקום בורות החלחול (שעליהן להוביל את מי הנגר כל הדרך עד לשכבה החולית).
פרמטרים נוספים
פרמטרים נוספים שנבחנים בבדיקות קרקע הם תכולת האוויר של האדמה, רטיבות הקרקע, צפיפות הקרקע וחוזקה.
כיצד נראה הליך הבדיקה? אל האתר שעליו אנחנו מתכננים לבנות יגיע קבלן מיוחד המתמחה בבדיקות קרקע – או מהנדס קרקע. הוא יבחר שורה של נקודות לביצוע קידוחי הניסיון, לרוב בין 3-4 נקודות שונות. הקבלן יבדוק את שכבות הקרקע השונות בכל נקודה לקידוח – ויוציא מהקרקע גושים לבדיקה.
חשוב להבדיל בין בדיקת קרקע לבין סקר קרקע מזוהמת. זו בדיקה מיוחדת שיש לבצע בהתאם להוראות המשרד להגנת הסביבה באתרים שבהם קיים חשד לזיהום הקרקע בחומרים רעילים או חומרים מסוכנים אחרים. סקר קרקע מזוהמת מתחלק לביצוע סקר היסטורי של הקרקע, לקיחת דגימות מתוך האדמה – וכן לקיחת דגימות גזים. תוצאות הסקר יקבעו האם מדובר באתר מזוהם – וכיצד יש לטפל בזיהום.
בדיקת קרקע לפני התקנת בור חלחול
כאשר אנחנו מעוניינים להתקין בור חלחול או צינורות בור חלחול, עלינו לערוך בדיקת קרקע מקיפה ואמינה – זאת על מנת לתכנן נכון את בור החלחול שלנו. כאמור, בור החלחול נועד להוביל את מי הנגר אל השכבה החולית העשויה מחול ים. שכבה זו מאפשרת למים להיספג באדמה אל תוך מי התהום – ורק הגעה אליה מונעת הצפות של הקרקע.
בדיקת הקרקע תבצע עד לאן נקדח, היכן נמקם את בורות החלחול, כמה בורות חלחול נתקין באתר הבנייה – ובאיזה גודל של בורות חלחול נבחר.
מבחינת התקנת בורות חלחול או צינורות בור חלחול, המומחה שאליו אנו מביאים את תוצאות הבדיקה נקרא הידרולוג. מדובר באיש מקצוע העוסק בניקוז מים – והוא נותן את חוות הדעת המקצועית מבחינת הניקוז: איך לנקז את מי הגשמים בצורה היעילה ביותר? ההידרולוג יקבל את ההחלטות השונות בנוגע לבור החלחול שלנו – בהתאם לתוצאות הבדיקה.
לשיחת התייעצות ומענה לשאלות בנוגע לקידוח לפני הנחה של בורות חלחול בחרו אמצעי התקשורת מועדף